Нове на форумі
Кредит Форум – Вихід з боргів та поради позичальникам
Ласкаво просимо на KreditForum — вихід з боргів та поради позичальникам

Ще не з нами? Приєднуйтесь до KreditForum — 💬 тут говорять про кредити, борги та колекторів відкрито й по суті. Дізнавайтесь, що робити з боргами — і не залишайтесь наодинці.

👉 Приєднуйтесь до спільноти просто зараз — це безкоштовно і займає менше хвилини!

Порада Як підготувати заперечення на позов МФО до суду?

Корисні поради, перевірені дії у складних ситуаціях з кредиторами, реальні інструкції.

meloman

🤝 Помічник
Учасник
Дописи:
53
Реакції:
1
Бали:
53

Чому це важливо?​

Якщо МФО (мікрофінансова організація) подала на вас до суду — це ще не означає, що ви програли справу. Навпаки — ви маєте право захищатися. Один з основних інструментів — заперечення на позов.
Грамотно підготовлене заперечення може:
  • зменшити суму боргу;
  • скасувати штрафи й пеню;
  • навіть повністю відмовити у задоволенні позову.

Що таке “заперечення на позов”?​

Це письмова відповідь на позовну заяву, де ви викладаєте свою позицію:
  • чому не згодні з вимогами МФО;
  • які норми порушено;
  • що просите суд зробити.

Як дізнатись, що на вас подали до суду?​

Що робити: покроково​

✅ 1. Уважно прочитайте позовну заяву​

Зверніть увагу:
  • хто подав (МФО напряму чи факторингова компанія);
  • яка сума боргу;
  • що вимагають: повернути кредит, відсотки, штрафи тощо;
  • чи є розрахунок суми.

✅ 2. Підготуйте документ "Заперечення на позов"​

Вказується:
  • Ваша позиція: повністю/частково не згодні.
  • Аргументи:
    • договір не підписували / оформлений онлайн без ідентифікації;
    • штрафи та пеня — непропорційні;
    • строк позовної давності сплив;
    • не було повідомлень про передачу боргу;
    • МФО не надала розрахунок боргу;
    • порушення Закону “Про споживче кредитування”.

✅ 3. Додайте додатки​

• Копії ваших документів (паспорт, ІПН).
  • Квитанції, листування, розрахунки (якщо є).
  • Копія довіреності, якщо подає представник.

✅ 4. Подайте заперечення в суд​

• У встановлений строк (зазвичай — 15 днів із моменту отримання копії позову).
  • Особисто, поштою або через “Електронний суд”.
  • Обов’язково надайте копію позивачу (МФО).

Які пункти обов’язково варто перевірити?​

• Чи перевищують штрафи тіло кредиту в кілька разів?
  • Чи правильно нараховано проценти?
  • Чи був договір дійсно укладений і підтверджений?
  • Чи не минув строк позовної давності (3 роки)?

Чи потрібно йти на засідання?​

✅ Так, якщо можливо.
Присутність у суді підвищує ваші шанси. Якщо не можете — подайте письмову заяву про розгляд справи без вашої участі.

Приклад фінального формулювання у запереченні:​

Прошу відмовити у задоволенні позовних вимог повністю/частково, визнати вимоги необґрунтованими з огляду на… (вказати причини).

Висновок​

Заперечення на позов — це ваш головний інструмент захисту в суді проти МФО. Навіть якщо борг є, ви маєте право добиватись зменшення суми, скасування штрафів та перевірки правомірності всіх дій кредитора. Не мовчіть — захищайте себе грамотно і вчасно.

Юридичний дисклеймер:
Ця стаття має інформаційний характер і не є юридичною консультацією. За конкретними порадами у вашій ситуації звертайтесь до фахового юриста.

Все правильно написано.
Я якраз нещодавно виграв справу в суді проти МФО — допомогло саме грамотно підготовлене заперечення.

✅ Не визнав штрафи, бо тіло кредиту було 3000 грн, а вони подали позов на 14 800 грн.
✅ Вказав, що договір підписувався онлайн без належної ідентифікації.
✅ Послався на Закон “Про споживче кредитування”, статтю про непропорційні санкції.
✅ Суд реально прийняв це до уваги, зменшили до тіла + невеликий %.

Якщо мовчите — суд стягує все автоматично. Якщо відповідаєте — є шанс значно скоротити суму або й повністю відбити позов.

Підтримую — не тягніть час, пишіть заперечення і не бійтеся суду.
Це не страшно — страшно платити десятки тисяч тим, хто купив ваш борг за копійки.

Крутий приклад, дякую що поділились! 👍
Саме такі пости дають розуміння, що боротись — реально і варто. Багато хто навіть не здогадується, що можна зменшити суму в кілька разів.

🟩 Якщо ще хтось вигравав справу або отримував зменшення суми — напишіть свій досвід у коментар або окремо, це дуже корисно для інших! 👇

Я проходив це сам — і виграв справу в суді 💪

Позов був від МФО на 16 000 грн, хоча я реально брав лише 4 000 грн. Решта — штрафи, пеня, «комісії за обслуговування» і якісь незрозумілі нарахування.

🧾 Що робив поетапно:
  1. Запросив копію матеріалів справи через канцелярію суду. Обов’язково це зробіть — там можуть бути підроблені документи або порожній договір.
  2. Скачав зразок заперечення на позов (є в інтернеті), адаптував під свою ситуацію. Головне — викласти свою позицію спокійно й аргументовано.
  3. Послався на:
    • Закон “Про споживче кредитування”, статтю 21, частину 5 — про заборону непропорційних санкцій.
    • Те, що договір був підписаний без належної ідентифікації, лише СМС-код.
    • Зазначив, що погрожували і порушували права під час стягнення.
  4. Написав прохання зменшити суму до тіла кредиту + офіційний відсоток за період користування.
📌 Важливо: я все це подав у строк до 10 днів після отримання ухвали, інакше суд може винести рішення без вас.
🎯 Результат — суд зменшив вимогу МФО до тіла кредиту + 2% річних, і скасував усі штрафи.

🔁 Якщо хтось теж готував заперечення — поділіться, що спрацювало у вас? Можливо, хтось використовував додаткові аргументи або прикладав докази неправомірної діяльності МФО?
Нехай цей пост стане корисним гідом для всіх, хто бореться з такими позовами!

Ділюсь своїм досвідом, як готував заперечення на позов МФО до суду — може, комусь стане в пригоді.

📌 МФО (типу Швидкогроші) подали на мене до суду після того, як я кілька місяців не платив. Сума в позові — удвічі більша за тіло кредиту. Почалися дзвінки, тиск, а потім прийшов лист із суду — ухвала про відкриття провадження.

Що я зробив поетапно:

1️⃣ Попросив копію всіх матеріалів справи — у суді це видають без проблем, або можна взяти онлайн (в моєму випадку в кабінеті на court.gov.ua).

2️⃣ Проаналізував позов. Там були нараховані скажені штрафи, пеня, проценти, страховки — все це без документального підтвердження. Жодного договору з мого боку підписаного не було — лише галочка на сайті (електронна заявка).

3️⃣ Написав заперечення. Брав за основу шаблон із форуму, адаптував під себе:
  • вказав, що визнаю лише тіло кредиту;
  • навів практику Верховного Суду щодо обмеження розміру штрафів (до 50% тіла кредиту);
  • вимагав зменшити суму до розумної, згідно зі ст. 21 Закону “Про споживче кредитування”;
  • підкреслив, що договору факторингу нема — тобто правонаступництво не доведене.
4️⃣ Додав додатки — скріни комунікації, листи, банківські виписки.

5️⃣ Подав заперечення до суду в строк 15 днів від отримання ухвали + копію відправив МФО (рекомендованим листом з описом).

⚖️ У підсумку — суд прийняв моє заперечення, призначили засідання. МФО не з’явились, і рішення було частково на мою користь — зменшено суму до тіла кредиту + 30% штрафу, а не 200%.

📝 Висновки:
  • Не ігноруйте суд — це шанс реально зменшити борг.
  • Обґрунтоване заперечення — сильний інструмент, навіть без адвоката.
  • Суди часто стають на бік боржника, якщо все оформлено грамотно.
Хто теж проходив через подібне — діліться досвідом! А якщо треба шаблон мого заперечення — пишіть у коментарях, поділюсь. Разом легше.

Зверху