Нове на форумі
Кредит Форум – Вихід з боргів та поради позичальникам
Ласкаво просимо на KreditForum — вихід з боргів та поради позичальникам

Ще не з нами? Приєднуйтесь до KreditForum — 💬 тут говорять про кредити, борги та колекторів відкрито й по суті. Дізнавайтесь, що робити з боргами — і не залишайтесь наодинці.

👉 Приєднуйтесь до спільноти просто зараз — це безкоштовно і займає менше хвилини!

Досвід Кредит під 0% — а потім 3 тисячі відсотків. Обережно!

Лорочка

💬 Активний учасник
Учасник
Дописи:
6
Реакції:
0
Бали:
21
Хочу поділитися своєю ситуацією — може, комусь буде корисно.

У грудні минулого року взяла кредит під “0%” на 7 днів у відомому МФО. На сайті все красиво: нуль відсотків, нічого не переплачуєш, тільки поверни вчасно.

Але саме в той період мене поклали в лікарню — не змогла закрити борг на 7-й день.

Усе почалось далі:
– нарахували “пеню” по 2% на день
– телефонують щодня, пишуть родичам
– через 2 місяці мій “0% кредит” виріс у 7 разів
– погрожують судом і візитом додому

Я не кажу, що не треба повертати — але попереджайте інших! Цей “0%” — просто гачок.

❗ Чи хтось уже подавав скаргу на такі МФО?
Чи можна оскаржити нарахування, якщо немає договору з чіткими умовами?

Такі ситуації дуже типові, на жаль.

📌 У більшості МФО “0%” діє лише на короткий період — 5–7 днів, далі включаються стандартні нарахування, часто по 2% на день, що становить понад 700% річних, хоча це суперечить законодавству.

👉 Відповідно до ч. 8 ст. 18 Закону України “Про споживче кредитування”:

Загальна вартість кредиту для споживача не може перевищувати подвійного розміру суми самого кредиту.

Тобто якщо ви взяли 5 000 грн, максимально з вас мають право стягнути не більше 10 000 грн включно з усіма відсотками, штрафами, пенею та комісіями.

🧾 Якщо вам нарахували більше — можна:
– написати претензію в МФО,
– звернутись до НБУ (через онлайн-скаргу),
– при необхідності — оскаржити суму в суді, посилаючись на ст. 18.

Відповідно до ч. 8 ст. 18 Закону України “Про споживче кредитування”, загальна вартість кредиту не може перевищувати подвійну суму самого кредиту.

Наприклад: якщо ви взяли 5 000 грн, то максимум, що маєте повернути — 10 000 грн (разом з відсотками, штрафами і пенею).

Якщо вимагають більше — маєте право подати претензію.

📝 Ось зразок претензії, який можна роздрукувати або відправити на email МФО:

(файл прикріплений до теми)

❗ Раджу відправляти з повідомленням про вручення або через онлайн-форму МФО (якщо є).

Якщо потрібна допомога — пишіть у коментарях, підкажемо разом.

Вкладення

• Претензія_до_МФО_зразок.docx
    36.8 КБ · Перегляди: 0
Зверху