Хочу поділитися з вами своїм реальним досвідом оформлення реструктуризації кредитної заборгованості в А-БАНКу. Можливо, комусь це допоможе уникнути зайвих нервів і зробити правильні кроки вчасно.
Я задоволений, що вийшов із критичної ситуації без виконавчої служби і з чітким графіком на майбутнє.
Якщо у вас подібна ситуація — можу допомогти порадою або поділитись шаблонами документів.
Передісторія:
У мене було кілька відкритих договорів з А-БАНКом, загальна заборгованість сягала понад 115 тис. грн, з яких частина — тіло кредитів, частина — нараховані відсотки та пені. Я розумів, що за поточних умов не потягну такі суми одразу, тож вирішив звернутись до банку з проханням про реструктуризацію або кредитні канікули.Що зробив:
- Офіційно звернувся до банку — написав заяву про реструктуризацію (можна зробити через чат у застосунку або письмово).
- Представник банку запропонував варіант:
внести 6700 грн до 6 травня 2025
після цього банк закриває старі договори і видає новий кредит на 109 255,83 грн строком на 24 місяці.
- Я погодився і сплатив 6700 грн авансом — це була ключова умова запуску реструктуризації.
- Після цього банк надіслав мені «Генеральну угоду» про перегляд заборгованості — документ підписали в електронному вигляді через КЕП (електронний підпис банку).
Умови нового кредиту:
- Сума: 109 255,83 грн
- Строк: 24 місяці (до 31.05.2027)
- Графік платежів:
- з 06.05.2025 по 31.05.2026 — щомісяця по 6025,56 грн
- з 01.06.2026 по 31.05.2027 — щомісяця по 7833,93 грн
- Ставка: ~2,6%/міс у перший рік, ~5,8%/міс у другий
- Штраф за прострочку > 31 дня: подвоєна ставка + повернення всієї "прощеної" частини боргу
Важливі моменти:
- Платіж у 6700 грн був першим і обов’язковим — без нього жодна реструктуризація не запускається.
- Банк підтвердив, що цей платіж зараховується як початковий, тому в травні 2025 р. додатково нічого платити не потрібно.
- Перший щомісячний платіж за новим графіком — до 30 червня 2025.
- Я склав собі таблицю з усіма датами платежів до травня 2027, щоб не забути жодного платежу (можу викласти файл, якщо комусь треба).
Висновок:
Реструктуризація в А-БАНКу — це реальний спосіб вирішити проблему, якщо не можеш закрити все одразу. Але:- треба діяти швидко, без прострочок,
- уважно читати умови (штрафи там реально жорсткі),
- і краще все фіксувати письмово.
Я задоволений, що вийшов із критичної ситуації без виконавчої служби і з чітким графіком на майбутнє.
Якщо у вас подібна ситуація — можу допомогти порадою або поділитись шаблонами документів.