Хочу поділитись своїм досвідом щодо ситуації з боргом у Монобанку. Можливо, комусь це допоможе зберегти нерви та зорієнтуватись у своїй ситуації.
У мене в Монобанку:
Я офіційно звернувся до Монобанку з проханням про реструктуризацію, з аргументами, що зараз важка фінансова ситуація і мені потрібні м’якші умови — знижена ставка, розбиття боргу на фіксовані платежі, щоб платити і тіло кредиту, і відсотки.
Відповідь була стандартна:
Якщо у вас теж є досвід з Монобанком або іншим банком — пишіть у коментарі. Обмін досвідом допоможе всім нам краще орієнтуватись і не залишитись сам на сам з боргами.
Разом — легше
Що було:
У мене в Монобанку:
- Кредитний ліміт – 15 000 грн
- Розстрочка на карту – 15 000 грн
Загальна сума заборгованості: 30 000 грн
Звернення в банк
Я офіційно звернувся до Монобанку з проханням про реструктуризацію, з аргументами, що зараз важка фінансова ситуація і мені потрібні м’якші умови — знижена ставка, розбиття боргу на фіксовані платежі, щоб платити і тіло кредиту, і відсотки.Відповідь була стандартна:
"На жаль, ми поки що не можемо запропонувати вам добровільне врегулювання заборгованості. По кожному клієнту приймається індивідуальне рішення на основі скорингової моделі…"
Що це реально означає:
- Якщо платите мінімум — банк не піде назустріч
- Якщо перестаєш платити — зростає шанс, що банк сам запропонує реструктуру
- Скорингова модель = автомат вирішує, хто “достойний реструкту”
Що робити, якщо ви в такій ситуації:
- Не лізьте в нові кредити, щоб платити старі.
- Якщо платите — намагайтесь гасити більше за мінімалку, хоча б трохи тіло боргу.
- Якщо зовсім не тягнете — буває сенс свідомо припинити платежі на 2–3 місяці, тоді банк часто виходить із пропозицією реструктуризації.
- Зберігайте всю переписку та відповіді банку — це знадобиться, якщо буде суд або скарга в НБУ.
- Пам’ятайте, що банк не має права нарахувати вам понад 100% від тіла боргу (Цивільний кодекс, ст. 1050, 1056-1).

Разом — легше