Нове на форумі
Кредит Форум – Вихід з боргів та поради позичальникам
Ласкаво просимо на KreditForum — вихід з боргів та поради позичальникам

Ще не з нами? Приєднуйтесь до KreditForum — 💬 тут говорять про кредити, борги та колекторів відкрито й по суті. Дізнавайтесь, що робити з боргами — і не залишайтесь наодинці.

👉 Приєднуйтесь до спільноти просто зараз — це безкоштовно і займає менше хвилини!

Питання Борги в МФО приховую від чоловіка і родини — як сказати правду?

Запитання користувачів щодо кредитів, боргів, колекторів, судів, реструктуризації та іншого.

Лорочка

🤝 Помічник
Учасник
Дописи:
31
Реакції:
0
Бали:
51
Доброго дня всім. Пишу сюди, бо вже кілька днів майже не сплю і не знаю, як правильно вчинити.

У мене є борги в МФО. Починалося все дуже банально: взяла невелику суму, бо не вистачало до зарплати. Потім треба було закрити перший кредит, я взяла другий. Потім третій. Зараз уже сама боюся рахувати, але приблизно боргів десь на 60–70 тисяч грн, якщо брати разом із відсотками.

Найгірше, що чоловік про це не знає. Родина теж не знає. Я весь час думала, що якось сама закрию і ніхто нічого не дізнається. Але тепер почалися прострочки, дзвінки, повідомлення, погрози, що будуть дзвонити родичам. І я розумію, що скоро все може вилізти назовні.

Мені дуже соромно. Не стільки через самі гроші, скільки через те, що я приховувала це. Боюся, що чоловік не зрозуміє, буде скандал, скаже, що я зруйнувала довіру. Боюся, що мама дізнається і буде дуже переживати.

Зараз у голові повний хаос:
  • чи варто самій розповісти чоловіку;
  • як це сказати, щоб не виглядало як “я всіх обманула”;
  • чи краще мовчати і чекати, поки сама розберуся;
  • що робити, якщо колектори подзвонять родичам;
  • чи можна якось зупинити ці дзвінки;
  • чи реально вибратися з цього без скандалу в сім’ї.
Може тут є дівчата або жінки, які проходили через таке? Як ви сказали чоловіку або родині? Чи стало легше після розмови, чи навпаки стало ще гірше?

Я вже розумію, що ховатися, мабуть, неправильно. Але дуже страшно зробити цей перший крок.

Вітаю. Ви описали дуже поширену ситуацію. Багато людей потрапляють у борги не тому, що “хотіли обманути родину”, а тому що спочатку думали швидко закрити невеликий кредит, а потім почалося перекредитування.
Але зараз головна проблема навіть не тільки у МФО. Головна проблема — у тому, що ви залишились із цим страхом сам на сам.
Коли борги приховуються від чоловіка, дружини або родини, людина витрачає сили не на вирішення проблеми, а на постійне приховування: видалити СМС, не відповісти при комусь на дзвінок, придумати пояснення, чому немає грошей. Це дуже виснажує.

1. Чому краще сказати самій, а не чекати дзвінка від колекторів​

Найгірший сценарій — коли чоловік або родина дізнаються не від вас, а від сторонніх людей.
Наприклад:
  • колектори подзвонили чоловіку;
  • написали родичам;
  • зателефонували мамі;
  • почали надсилати повідомлення знайомим.
У такій ситуації проблема стає не тільки фінансовою, а ще й питанням довіри.
Тому краще, щоб перша інформація прозвучала від вас. Навіть якщо буде важка розмова, це все одно краще, ніж коли родина дізнається через тиск з боку МФО або колекторів.

2. Як підготуватися до розмови​

Не варто починати розмову у стані істерики або паніки.
Перед цим краще підготувати:
  • список усіх МФО;
  • приблизні суми боргу;
  • що вже в прострочці;
  • які є дзвінки або погрози;
  • який у вас дохід;
  • скільки реально можна платити щомісяця.
Коли ви приходите не просто зі словами “все пропало”, а з конкретною картиною, розмова буде важкою, але більш дорослою.

3. Як можна сказати чоловіку​

Не потрібно починати з виправдань або довгих пояснень.
Можна сказати приблизно так:
“Мені дуже важко це сказати, але я маю фінансову проблему. Я взяла кілька мікрокредитів і не змогла їх вчасно закрити. Я боялася сказати, думала, що сама впораюсь, але зараз розумію, що приховувати далі неправильно. Я не прошу кричати або вирішити все за мене, але хочу чесно показати ситуацію і скласти план.”
Це звучить краще, ніж чекати, поки хтось подзвонить йому з погрозами.

4. Не перекладайте всю відповідальність, але й не знищуйте себе​

Важливо не переходити у дві крайності.
Перша крайність:
“Я ні в чому не винна, так вийшло.”
Друга крайність:
“Я жахлива людина, все зруйнувала, мене можна тільки засуджувати.”
Правильніше так:
“Я зробила помилку. Я її визнаю. Я хочу не ховатися, а вирішувати.”
Це доросла позиція.

5. Що робити, якщо чоловік відреагує емоційно​

Перша реакція може бути жорсткою. Людина може розсердитися, образитися, сказати щось різке.
Це неприємно, але це не завжди означає, що все зруйновано.
Краще не сперечатися в перші хвилини. Дайте людині час переварити інформацію.
Можна сказати:
“Я розумію, що ти злишся. Я б теж злилася. Але мені важливо не тікати від цього, а розібратися.”

6. Чи треба розповідати батькам​

Це залежить від ситуації.
Якщо є ризик, що МФО або колектори можуть дзвонити мамі, батьку, сестрі чи іншим родичам, краще хоча б коротко попередити.
Не обов’язково розповідати всі деталі.
Можна сказати:
“У мене є фінансове питання, яке я вирішую. Якщо вам будуть телефонувати незнайомі люди і щось вимагати — нічого не обіцяйте, нічого не платіть, просто завершуйте розмову.”
Це зменшить шок, якщо дзвінки справді будуть.

7. Що робити з дзвінками родичам​

Родичі не повинні платити ваші борги, якщо вони не є поручителями або співпозичальниками.
Якщо їм телефонують, вони можуть відповідати коротко:
“Я не є стороною договору. Прошу мені більше не телефонувати.”
Якщо їм погрожують, розповідають суму боргу або тиснуть — потрібно фіксувати:
  • номер телефону;
  • дату і час дзвінка;
  • що саме говорили;
  • скріншоти повідомлень.
Це може знадобитися для скарги.

8. Чого точно не варто робити​

У такій ситуації не варто:
  • брати новий кредит, щоб “закрити і ніхто не дізнався”;
  • брехати далі;
  • платити останні гроші хаотично;
  • обіцяти МФО платежі, яких не буде;
  • видаляти всі повідомлення;
  • залишатися наодинці з панікою.
Саме приховування часто доводить людину до ще більшої ями.

9. Як виглядає нормальний план після розмови​

Після того як ви розповіли, потрібно не просто плакати і сваритися, а скласти план.
Мінімальний план:
  1. Виписати всі МФО.
  2. Порахувати тіло кредиту і поточну суму.
  3. Визначити, які борги найменші.
  4. Не брати нові кредити.
  5. Дивитися, де можливі знижки або реструктуризація.
  6. Не платити всім по 100 грн хаотично.
  7. Фіксувати дзвінки і погрози.
  8. Поступово закривати борги по одному.
Коли є план, емоцій стає менше.

10. Чи можна вибратися без скандалу​

Ідеально без емоцій — не завжди. Але вибратися можна.
Багато людей після чесної розмови пишуть, що найстрашнішим був саме момент перед розмовою. Після неї ставало важко, соромно, неприємно, але з’являлось відчуття, що вже не треба ховатися.
Це важливий психологічний момент.

FAQ​

Чи варто розповідати чоловіку про борги в МФО?
Якщо борги вже в прострочці і є ризик дзвінків родичам, краще сказати самій, ніж чекати, поки він дізнається від сторонніх людей.

Як сказати родині про кредити?
Спокійно, без істерики, з конкретними сумами і планом дій.

Чи можуть колектори дзвонити родичам?
На практиці таке буває, але родичі не зобов’язані нічого платити або пояснювати.

Що робити, якщо родичам уже дзвонили?
Попросити їх не вступати в розмови, нічого не обіцяти і фіксувати номери.

Чи можна все приховати і вирішити самій?
Іноді можна, якщо суми невеликі. Але при кількох МФО і прострочках приховування часто тільки посилює стрес.

Що робити першим?
Скласти список боргів і чесно оцінити, чи реально ви можете впоратися самостійно.

Підсумок​

Борги в МФО — це важко. Але приховування боргів від родини часто робить ситуацію ще важчою.
Найкраще, що можна зробити:
  • не брати нові кредити;
  • порахувати всі борги;
  • підготуватися до чесної розмови;
  • не платити хаотично;
  • не дозволяти колекторам керувати вами через страх.
Якщо хтось уже розповідав чоловіку, дружині або родині про борги — напишіть, як це було. Яка була реакція? Чи стало легше після цього? Що б ви порадили тим, хто тільки збирається сказати правду?

Зверху