Нове на форумі
Кредит Форум – Вихід з боргів та поради позичальникам
Ласкаво просимо на KreditForum — вихід з боргів та поради позичальникам

Ще не з нами? Приєднуйтесь до KreditForum — 💬 тут говорять про кредити, борги та колекторів відкрито й по суті. Дізнавайтесь, що робити з боргами — і не залишайтесь наодинці.

👉 Приєднуйтесь до спільноти просто зараз — це безкоштовно і займає менше хвилини!

Порада 📞 Що таке колектори і як із ними спілкуватись?

Корисні поради, перевірені дії у складних ситуаціях з кредиторами, реальні інструкції.

meloman

🤝 Помічник
Учасник
Дописи:
11
Реакції:
0
Бали:
51
Колектори — це компанії або фізичні особи, які займаються стягненням боргів. Вони діють від імені кредитора або викуповують борги, щоб стягувати їх самостійно.

📌 В Україні діяльність колекторів регулюється законом — з 2021 року діє Закон України “Про споживче кредитування”, де передбачено правила поведінки колекторських компаній.

Що має знати боржник?

✅ Колектори зобов’язані представитись і назвати компанію.
✅ Мають право дзвонити не більше двох разів на добу.
✅ Заборонено тиснути, погрожувати, лякати судом, “виїздом групи” тощо.
✅ Вони не мають права контактувати з третіми особами без вашої згоди.
✅ Колекторська компанія має бути в реєстрі НБУ.

Як поводитись при спілкуванні з колекторами?

🔹 Не панікуйте і не визнавайте борг по телефону.
🔹 Записуйте всі розмови (ви маєте на це право).
🔹 Вимагайте надати письмову копію договору, розрахунок боргу та документи про переуступку.
🔹 Уникайте агресії, але не дозволяйте порушувати ваші права.
🔹 Якщо є погрози — зафіксуйте та зверніться в поліцію.

🧾 Зразки скарг на колекторів до НБУ та поліції — скоро викладемо окремо.

✉️ Якщо маєте досвід спілкування з колекторами — залишайте коментар. Це допоможе іншим.

Дякую за пояснення!
Мені якраз останнім часом часто дзвонять якісь “фінансові партнери”, кажуть, що купили мій борг. Я просила надіслати документи — нічого не надсилають, тільки погрожують.
Після вашої статті зрозуміла, що мають бути документи про переуступку, а я ж нічого не підписувала.
🔎 До речі, перевірила через реєстр на сайті НБУ — такої компанії там немає.

Вже почала записувати розмови, бо один “спеціаліст” дозволив собі сказати, що “знає, де я живу”.
❗ Якщо треба — можу поділитись, як писала скаргу.

Зверху